Úvod Štúdium 5 najväčších výhod študentského života

5 najväčších výhod študentského života

20. septembra 2016
5 najväčších výhod študentského života

Chystáte sa na vysokoškolské štúdium? Okrem toho, že získate vzdelanie, má štúdium na vysokej škole ešte zopár ďalších výhod. A to v materiálnej i nemateriálnej podobe. Aké benefity a výhody môžu teda čerpať študenti vysokých škôl?

1. ISIC (International Student Identity Card)

Karta ISIC prináša výhody denným študentom vysokých, ale aj stredných a základných škôl. Platí v 120-tich krajinách sveta a preto si jej benefity môžu študenti užívať aj počas svojich zahraničných ciest a počas prázdnin. Čo vďaka karte ISIC získajú? Rôzne zľavy, či už na oblečenie, knihy, kozmetiku, cestovné, ale aj na vstup do historických pamiatok, múzeí, na kultúrne podujatia… Je toho naozaj veľa a preto si všetky zľavy s kartou ISIC môžete pozrieť tu.

2. Štipendiá

Študenti vysokej školy majú možnosť získať viacero typov štipendií. V prípade, že rodina študenta sa nachádza v zlej sociálnej situácii, študent môže získať sumu až vo výške 265€ mesačne. Dostať však môže i motivačné štipendium, a to za vynikajúce výsledky. Na tieto typy štipendia prispieva škole Ministerstvo školstva. Ak sa tak škola rozhodne, môže poskytovať tiež štipendium z vlastných zdrojov a podľa vlastných kritérií. Čo je teda výhodou? Ak má študent vynikajúce výsledky, môže si v podstate vďaka týmto štipendiám pokryť náklady súvisiace s cestovaním, ubytovaním a pod. A v prípade, že stihne ešte nejakú brigádu, má dostatok financií aj na svoje osobné potreby.

3. Bankové produkty za výhodných podmienok

Mnohé banky poskytujú študentom napríklad vedenie účtu zdarma. Študent tak môže realizovať rôzne prevody, výbery a ďalšie operácie na svojom účte úplne bez poplatku. Ďalším ústretovým krokom pre študentov vysokých škôl sú výhodné spotrebné úvery, či rôzne pôžičky. Zväčša sa poskytujú bez poplatkov a s nižším úrokom a nie je tu potrebné preukazovať účel použitia financií.

4. Čo ponúka štát

Ani štát na študentov nezabúda a preto za denných študentov platí do veku 26-tich rokov mesačné zdravotné poistenie. Rodičom študenta tiež vypláca prídavok na nezaopatrené dieťa a za určitých podmienok môžu rodičia študenta získať príplatok k prídavku na nezaopatrené dieťa a môžu si uplatniť nárok na daňový bonus.

5. Niečo navyše

Zdá sa Vám to málo? Pozrite sa teda ešte na nemateriálne výhody študentského života. Ak bývate na internáte, ste v podstate neustále so svojimi kamarátmi. Pre mnohých študentov je život jedna veľká „žúrka“. Zároveň získavate istú samostatnosť, učíte sa starať sami o seba a spoliehať sa len na seba. Čo vás istým spôsobom pripravuje na skutočný život vo vlastnej domácnosti.

Veľmi zaujímavé sú tiež rôzne výmenné pobyty. Mnohé vysoké školy ich organizujú a tak umožňujú svojim denným študentom stráviť prázdniny v zahraničí, čo – to si privyrobiť, spoznať miestnu kultúru… A to nie je málo! Samozrejme, študovať sa má najmä pre získanie vzdelania. No tieto pridané benefity iste nie sú na zahodenie 😉

Neprehliadnite