Úvod Práca a brigády Ste študent a hľadáte prácu? Takto sa vám to podarí.

Ste študent a hľadáte prácu? Takto sa vám to podarí.

17. októbra 2016
Ste študent a hľadáte prácu? Takto sa vám to podarí.

Leto pre študentov predstavuje príležitosť zarobiť si nejaké peniaze prostredníctvom brigády a tiež vďaka nej nabrať nejaké nové skúsenosti. Mnohí študenti by pracovať chceli, len nevedia, ako sa k pracovnej ponuke dostať. S tým sa vám pokúsi pomôcť nasledujúci článok, v ktorom sú zmapované vaše možnosti na trhu.

Prelustrujte internet

Bezpochyby najrozšírenejším internetovým portálom, ktorý na Slovensku poskytuje databázu voľných pracovných miest, je Profesia. Zastrešuje 95 % podiel na trhu s personálnou inzerciou na internete. Preto je hľadanie brigády alebo práce s Profesiou dobrým prvým krokom.

Má to však aj nevýhody. Ako dlhoročný aktívny návštevník inzerátov na Profesii viem, že čo sa týka brigád, je ponuka pomerne slabá. Často ide o veľakrát opakované inzeráty na roznášanie letákov, hostesing alebo prácu za pokladňou. Práca je často náročná, zle platená, a to najpodstatnejšie – mimo odboru, ktorý študujete.

Nie vždy sa prácu v odbore podarí nájsť, no je dobré to aspoň skúsiť, poprípade sa zamerať na podobný odbor. V tom prípade choďte cez katalóg pracovných pozícií, ktorý tiež zastrešuje portál Profesia, a orientujte sa podľa vášho zamerania. Po vybratí kategórie sa vám okrem pracovných ponúk na danú pozíciu objaví aj popis pozície alebo informácie o tom, ako stúpa dopyt zamestnávateľov po ľuďoch v tomto odbore. Ak sa vám momentálne žiadna ponuka nepozdáva, môžete si nechať zasielať mail s najnovšími voľnými miestami.

Tiež skúste pracovné portály Kariéra, Job alebo Brigáda.

Oslovte personálnu agentúru

Personálne agentúry sprostredkúvajú prácu, za čo im následne prináleží provízia hradená z príjmu brigádnika alebo pracovníka. Z druhej strany vám však personálna agentúra, vybavuje a aj garantuje podmienky u zamestnávateľa, pričom cez ňu funguje aj vyplácanie mzdy. Je však potrebné, aby ste zvážili serióznosť sprostredkovacej agentúry. V dnešnej dobe sa na trhu pohybuje aj veľa podvodníkov.

Zoznam všetkých personálnych agentúr vedie Profesia, väčšina z nich ponúka aj brigády, ktoré sú priamo zamerané na študentov a absolventov, ako napríklad Grafton, McRoy alebo Študentský servis. Dôležité je dať si tú námahu a preklikať sa stránkami. Výhodou je aj priamo navštíviť miesto, kde agentúra sídli. Pravdepodobne vám dajú vyplniť základné informácie, vďaka ktorým budete následne zaradení medzi čakateľov o prácu. S prvou sa vám ozvú približne do mesiaca.

Choďte priamo k zdroju

Ak máte približne predstavu, čo by ste chceli robiť a aj u koho, tak je najjednoduchšou cestou osloviť priamo firmu. V apríli obletel médiá príbeh Niny Mufleh, ktorá si vysnívala prácu v Airbnb. Nejde však o spoločnosť, ktorá by brala len tak niekoho, a preto Nina aj po niekoľkých zaslaných životopisoch neuspela.

To ju neodradilo a vypracovala webovú informačnú stránku priamo určenú pre tento miliónový start-up. Ukázala tým, koľko informácii o firme má a, samozrejme, aj vlastnú iniciatívu. Počin zaujal samotného šéfa Airbnb Briana Cheskyho, ktorý ju následne na twitteri pochválil. V súčasnosti Nina s Airbnb spolupracuje.

Nehovorím, že je treba vytvárať webové stránky, ale niekedy nie je na škodu priamo osloviť vami vytipovaného zamestnávateľa, aj keď žiadnu pozíciu neponúka. Ak to urobíte rozumne, tak je možné, že aj keď vám miesto nedá, zapamätá si vás a osloví vás v budúcnosti. K tomu je dobré poznať filozofiu spoločnosti, do ktorej chcete v budúcnosti patriť, sledovať jej internetový portál aj fb stránku, kde sa raz za čas môže objaviť aj pracovná ponuka

Vyrazte na veľtrh

V poslednej dobe je veľmi obľúbenou praxou stretnúť sa s budúcim zamestnávateľom priamo na veľtrhoch, ktoré je na ponuku práce orientované. Aj keď sú zamerané najmä na prácovné pozície po škole, dajú sa nájsť aj rôzne stáže orientované na študentov posledných ročníkov vysokých škôl. Nespornou výhodou je aj priamy kontakt s firmou a jej zamestnancami a možnosť klásť otázky. Preto, ak by ste sa aj rovno nezamestnali určite si aspoň urobíte obraz o pracovnom trhu.

Priekopníkom je znova Profesia, ktorá v roku 2015 organizovala už 6. ročník veľtrhu práce Profesia days, pričom sa ho zúčastnilo viac ako 20 tisíc návštevníkov. Súčasťou tohto veľtrhu je aj zóna pre absolventov, kde okrem stánkov tento rok nechýbal ani dvojdňový cyklus prednášok.

Ďalšou podobnou príležitosťou je napríklad Festival kariéry, čo už je podujatie priamo venované študentom stredných a vysokých škôl. Súčasťou festivalu sú aj interaktívne workshopy a, samozrejme, stánky so zamestnávateľmi. Aj je vám to málo, spoločnosť Nexteria začala organizovať Night Of Chances, kde majú prednášky lídri najlepších slovenských spoločností, pričom je možné zapojiť sa s nimi do diskusie. Ide preto o ideálnu príležitosť stretnúť svojho budúceho zamestnávateľa. A nechýbajú ani ponuky stáží.

Dostať sa k brigáde alebo k práci snov, aby to bola viac ako fuška za pár eur je v dnešnej dobe náročné, no nie nemožné. Z priemeru sa dostanete vďaka snahe, ale aj vďaka pestrému životopisu. Preto neváhajte a strávte svoje leto zmysluplne. Keď už nič iné, bude pre vás o pár rokov trh práce otvorený.

Neprehliadnite